FAQ – najczęściej zadawane pytania

By 10 May 2016 FAQ Brak komentarzy

Jaki jest czas realizacji zamówień?

Zamówienia standardowe (beczka jest  dostępna na magazynie) realizujemy w czasie 2-3 dni robocze (w tym dostawa kurierem do klienta).

Beczki standardowe na magazynie to: beczki o pojemności od 5 – 50 litrów, drewno: dąb, wypalenie średnie, bez lakieru (wyjątek to beczki 5 litrów, są w większości lakierowane), kran drewniany lub mosiężny.

Zamówienia niestandardowe (beczka produkowana na zamówienie) realizujemy w terminie do 30 dni kalendarzowych (w tym dostawa kurierem do klienta). Często zdarza się, że beczki są gotowe wcześniej, natomiast należy brać taki termin pod uwagę.

W okresie wrzesień – styczeń standardowy czas realizacji może ulec wydłużeniu ze względu na dużą ilość zamówień.

Zamówienia hurtowe – czas realizacji jest ustalany dla każdego zamówienia oddzielnie.

Jakie są formy płatności i koszty dostawy?

W Polsce.

Dostawa beczek o wadze do 30 kg (kurier K-ex):

  • 17,50 pln / sztukę dostawa kurierem przedpłata
  • 22 pln / sztukę dostawa kurierem za pobraniem

Powyżej 30 kg (kurier ETL):

  • Beczki: 150 – 225l – cena 100 pln netto / sztukę
  • Beczki: 300 – 500l – cena 150 pln netto / sztukę

Transport większej ilości beczek, jak i tanków wyceniana jest indywidualnie. Prosimy o sprawdzenie każdej beczki przy dostawie, oraz o poinformowanie nas o ewentualnym uszkodzeniu w transporcie.

Dostawa za granicę.

Do dostaw za granicę stosują się stawki zgodne z cennikami naszych partnerów logistycznych dla danego kraju i regionu.

Jak przygotować beczkę do zalania alkoholem?

Każda beczka jest sprawdzona pod względem szczelności przed opuszczeniem zakładu produkcyjnego, aby zapewnić doskonałość konstrukcji.

Nowa beczka musi być zawsze zalana wodą wolną od chloru w celu jej uszczelnienia oraz nasiąknięcia klepek, co ograniczy ilość alkoholu utraconego po zalaniu.

W przypadku, gdy beczka jest magazynowana przez dłuższy czas, transportowana w wysokiej temperaturze lub magazynowana w miejscu o niskiej wilgotności, może nastąpić jej wyschnięcie. Pojawiają się wtedy szczeliny między klepkami, obręcze robią się luźne, mogą poluzować się dekle. Nie jest to powód do niepokoju, ale wymaga ponownego nabicia obręczy na beczkę i dłuższego czasu uszczelniania wodą przed pierwszym użyciem.

Beczki dębowe nie powodują żadnych problemów, kiedy są składowane i użytkowane w sposób prawidłowy, zgodnie z instrukcją.

Uszczelnianie beczki małej przed pierwszym użyciem: zalej beczkę zimną wodą wolną od chloru na 24 – 48 godzin oraz do jej pełnego uszczelnienia i ustąpienia mikro-wycieków. Jeżeli beczka wyschnie z zewnątrz należy opróżnić beczkę z wody i zalać trunkiem.

Uszczelnianie beczki dużej (200 i więcej litrowej) przed pierwszym użyciem:

  1. Dobić obręcze w razie potrzeby, zaczynając od obręczy środkowych.
  2. Napełnić 1/4 beczki zimną wodą, wolną od chloru i postawić na każdej stronie przez 3 – 4 godziny.
  3. Następnie należy dopełnić beczkę do 1/2 i odstawić na kolejne 3 – 4 godziny (na każdej stronie beczki).
  4. Wreszcie, należy uzupełnić beczkę do pełna i odstawić do momentu, aż mikro-przecieki ustąpią i beczka się całkowicie uszczelni.

Proces ten trwa zwykle około 2-3 dni. Podany czas może być dłuższy dla suchych lub starszych beczek.

Kiedy beczka całkowicie wyschnie na zewnątrz po zalaniu wodą i nie wykazuje przecieków oznacza to, że jest uszczelniona. Wtedy należy opróżnić beczkę i przepłukać ciepłą wodą 3-krotnie. Teraz beczka jest gotowa do zalania trunkiem.

Ostatnim etapem przygotowania beczki pod wino może być jej dodatkowe siarkowanie. Nawet te beczki, które nie wykazują wycieków należy uszczelniać wodą przez 2-3 dni, aby osiągnąć doskonałą wodoszczelność i ograniczyć ilość alkoholu wchłanianą przez drewno.

Uwaga: nie pozwólmy, by ta sama woda stała w beczce przez więcej niż 2 dni. Jeżeli uszczelnianie beczki trwa dłużej niż 2 dni, należy beczkę opróżnić i zalać świeżą wodą. Ponadto, im dłużej uszczelniamy beczkę wodą oraz, im mocniej nabijemy pierścienie, tym mniejsza szansa wystąpienia wycieków.

Nie zostawiajmy beczki pustej na dłużej niż 2 godziny po jej uszczelnieniu i opróżnieniu z wody.

Nie należy napełniać beczki trunkiem, jeżeli nadal sączy się z niej woda! Zalanie beczki trunkiem w takiej sytuacji oznacza utratę gwarancji producenta.

 

Jak przechowywać puste beczki?

Zmiany temperatury i wilgotności spowoduje podjęcie lub utratę wilgoci beczki, w konsekwencji beczka będzie się kurczyć lub rozszerzać.

Beczki należy przechowywać:

  • zawinięte w folię stretch,
  • w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu,
  • w temperaturze poniżej 18 stopni Celsiusza,
  • wilgotność powietrza nie wyższa niż 75%,
  • w otoczeniu gdzie brak ruchu powietrza.

Należy chronić beczki przed promieniami UV, pokrywając je plandeką, aby zapobiec niepotrzebnej ekspozycji na światło. Zalecamy prawidłowe przechowywanie beczek oraz ich namoczenie i uszczelnienie przed użyciem oraz korzystanie z beczek w.g. standardowych zasad produkcji wina i destylatów. Nieprawidłowe przechowywanie lub użycie beczki oznacza utratę gwarancji.

Czym charakteryzuje się dąb bezszypułkowy?

Węgierski drewno charakteryzuje się niższą zawartością tanin, niż dąb szypułkowy, dzięki czemu ma korzystniejszy wpływ na trunek.

Wszystkie nasze beczki produkowane są tradycyjną metodą stosowaną od pokoleń przez węgierskich mistrzów bednarstwa.

Dąb węgierski z gór Zemplińskich jest to to ta sama odmiana dębu, co dąb francuski. Jednak delikatniejszy dąb węgierski rośnie w chłodniejszym mikroklimacie ma jeszcze węższe słoje i bardziej subtelny wpływ na trunek.

Drzewa w górach Zemplińskich rosną wolniej na wulkanicznej glebie, tworząc wąskie pory i drobne słoje, które z kolei prowadzą do delikatnej ekstrakcji aromatów z drewna. Hemicelulozy w węgierskich dębach rozkładają się łatwiej, co nadaje wyjątkowe aromaty palone, waniliowe, słodkie, dębowe, pikantne i karmelowo podobne – przekazując te aromaty z mniejszą intensywnością i wolniej niż dąb amerykański lub francuski.

Wielu winiarzy preferuje miękką, gładką, kremową strukturę, jaką węgierski dąb oferuje ich winom. Francuscy winiarze preferowali stosowanie węgierskich beczek aż do początku XX wieku. Następnie – z powodu wojen światowych, przemysł winiarski został zmuszony do znalezienia własnego źródła dębu we Francji, podobnego w wyjątkowej, jakości jak legendarny dąb węgierski z gór Zemplińskich.

Po upadku “żelaznej kurtyny”, bednarze z Francji, ponownie stali się głównymi konsumentami ekskluzywnego dębu Quercus Petraea – bezszypułkowego dębu węgierskiego, pochodzącego z górskich lasów Zemplińskich.

Czy drewno używane do produkcji beczek jest sezonowane?

Tak. Drewno używane do beczek małych jest sezonowane minimum 2 lata. Drewno na beczki o pojemności większej, niż 200 litrów jest sezonowane przynajmniej 3 lata.

Sezonowanie drewna to proces w którym drewno jest poddane wszystkim naturalnym czynnikom atmosferycznym, w którym z drewna uwalniają się zielone taniny. Charakteryzują się one niepożądanym, cierpkim smakiem.

Sezonowanie to proces kluczowy dla wysokiej jakości beczki. Producenci sprzedający beczki w niskich cenach często suszą drewno w zamkniętych suszarniach lub przez okres krótszy niż 2 lata, często tylko kilka miesięcy.

Zawsze sprawdzaj czy drewno jest faktycznie sezonowane, to bezpośrednio wpłynie na jakość trunku. Im dłużej sezonowane drewno, tym droższa beczka i lepszy trunek.

Jakie drewno użyć do leżakowania mojego alkoholu?

Smak jest kwestią indywidualną. Jakość i satysfakcja z trunku są efektem eksperymentowania z różnymi rodzajami drewna i stopniami wypalenia.

Na początek można przyjąć takie ogólne zalecenia:

  • Dąb bezszypułkowy: wino czerwone, whisky, destylat, grappa.
  • Morwa: rakija, whisky, destylat.
  • Akacja: wino białe nabiera specyficznego aromatu pszczelego wosku i kwiatu lipy.
  • Czereśnia: destylat.
  • Beczka mieszana (np. dekle z akacji i czereśni, klepki boczne z dębu): destylat. Leżakowanie w takiej beczce nadaje trunkowi bogatego aromatu różnych drewien. Można stosować zamiast leżakowania w osobnych beczkach.

Czym różnią się stopnie wypalenia beczek?

  • Niski: wypalanie 30 minut w temperaturze 130 – 140 stopni Celsiusza.
  • Średni: wypalanie 40 min w temperaturze 160 stopni Celsiusza.
  • Średnie+: wypalanie 60 minut w temperaturze 170 – 180 stopni Celsiusza.
  • Wysokie:wypalanie 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsiusza.

Jaki stopień wypalenia beczki wybrać?

  • Im niższe wypalenie tym więcej naturalnego smaku drewna. W przypadku dębu jest to ziołowo-korzenny smak, z aromatami wanili i cynamonu. W przypadku akacji, morwy i czereśni są to aromaty słodsze, owocowe.
  • Im wyższy poziom wypalenia tym więcej smaków palonych, pieprznych, ostrzejszych (nieco przypominających paloną kawę), a mniej naturalnego smaku drewna.
  • Wypalenie niskie nadaje się raczej do wina białego i win słodkich.
  • Wypalenie średnie i średnie+ uwalnia więcej smaku i aromatu waniliowego, niż w przypadku wypalenia niskiego. Wypalenia średnie raczej do win czerwonych i alkoholi mocnych jak np. whisky
  • Wypalenie wysokie ma silne aromaty palone, a nawet karmelowe (jak np. większość rodzajów whisky). Wypalenie mocne nadaje się głównie do leżakowania alkoholi mocnych.

Jak długo leżakować alkohol, aby uzyskać najlepszy efekt?

Czas leżakowania zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji smakowych. Jedni wolą bardziej intensywny smak, inni mniej.

W przypadku wina domowej roboty może to być od kilku tygodni do 3 miesięcy.

Polecamy sprawdzać regularnie jak zmienia się smak alkoholu leżakowanego w beczce robiąc degustacje np. co 1-2 tygodnie.

W przypadku wina ważne jest, aby nie trzymać go w beczce zbyt długo. Jeśli będzie zbyt cierpkie, większość odbiorców nie będzie go chętnie konsumować.

Czas leżakowania zależy od wielkości beczki. Dla większych beczek jest dłuższy, dla mniejszych krótszy. Na przykład dla beczki 225l może to być 8 miesięcy lub więcej. W przypadku beczek mniejszych jest to czas proporcjonalnie krótszy. Warto zasięgnąć porady eksperta lub na forach specjalistycznych w celu poprawnego oszacowania czasu leżakowania trunku w beczce.

W przypadku alkoholi mocniejszych (np. domowa whisky) czas leżakowania jest znacznie dłuższy. Efekty widać i czuć już po 2-3 miesiącach, ale pełny, bogaty smak i aromat można uzyskać najwcześniej po roku leżakowania. Są receptury, które przewidują leżakowanie po 5 i więcej lat (np. starka).

Dwie ważne informacje dla początkujących:

  1. Leżakowany alkohol traci na mocy z upływem czasu.
  2. Leżakowany alkohol paruje wraz z upływem czasu, czyli traci na objętości.

Poziom płynu w beczce obniża się. Co do rozmiaru ubytku mocy i objętości płynu można znaleźć informację o różnych wartościach, w zależności od jakości drewna, warunków przechowania beczki, rodzaju destylatu. W przypadku naszego drewna jest to ok. 2 – 3% rocznie. Więc jeśli chcemy mieć po 2 latach leżakowania trunek o mocy ok. 40%, beczkę należy zalać destylatem o mocy ok. 50%.

Wybrać kran drewniany czy metalowy?

Mówi się czasem o tym, że kraniki metalowe reagują z alkoholem i psują smak. Jest to prawda dla niektórych stopów metali.

Dobrej jakości mosiądz nadaje się do kontaktu z alkoholem. Nasze kraniki mosiężne są przetestowane. Gwarantujemy ich jakość i naturalny smak trunku.

Przy wyborze rodzaju kranu warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

1. Wygląd. Krany mosiężne lepiej się prezentują, są bardziej trwałe i łatwiejsze w użyciu. Nadaje się na stół weselny lub prezent urodzinowy.

Należy pamiętać że mosiądz to miękki materiał który może ulec uszkodzeniu przy złym użytkowaniu, dlatego odradzamy rozkręcania kraników, w takim przypadku kranik traci gwarancję.

2. Cena. Kran drewniany jest tańszy. Jest to drewno z korkiem, więc jeśli będzie zamontowany w beczce cały czas to może po jakimś czasie nasiąknąć.

Polecamy, aby używać kranów drewnianych w sposób, który zapewni im długowieczność. Podczas leżakowania trunku trzymamy beczkę z wbitymi szpuntami (korkami) drewnianymi. Kranik zakładamy w celu degustacji trunku.

Czy jest możliwość wykonania graweru?

Tak. Wykonujemy grawer ręczny, wypalany w drewnie. Są 3 poziomy cenowe:

  1. 40 pln – prosty, którki napis (2-3 słowa / 30-40 znaków)
  2. 60 pln – prosta grafika (np. logo firmy), mało szczegółów
  3. 80 pln – skomplikowana grafika, dużo szczegółów.

Zazwyczaj czas realizacji zamówienia beczki z grawerem to 30 dni kalendarzowych.

Co jest w zestawie z beczką?

Beczki 5 – 100 litrów w zestawie mają podstawkę, szpunty i kranik (do wyboru drewniany lub mosiężny). W zestawie z kranem drewniany są dwa drewniane szpunty (korki). W zestawie z kranem mosiężny jest jeden drewniany szpunt.

Beczki 150 litrów mają w cenie 2 korki drewniane. Przy zamówieniu proszę podać czy beczka ma mieć wywiercony otwór na kran i czy do beczki ma być dołączony kran. Podstawkę do beczki 150l dołączamy za dopłatą (+ 50 pln).

Beczki 225 – 500 nie mają w zestawie akcesoriów. Można dokupić akcesoria:

  • stelaże,
  • korek silikonowy lub drewniany,
  • kran mosiężny.

Nie używamy kranów drewnianych do beczek o tym rozmiarze. Przy dużym ciśnieniu drewniany kranik nie będzie szczelny.

Czy można zalać beczkę ``nie do pełna?``

Można. W przypadku alkoholi mocnych nie szkodzi to procesowi leżakowania. Warto beczkę obracać regularnie np. co 1 – 2 tygodnie tak, aby drewno wewnątrz beczki miało kontakt z trunkiem przez taką samą ilość czasu. Dzięki temu unikamy sytuacji, kiedy beczka z jednej strony jest “zużyta”, a z innej nie.

W przypadku wina lepiej jest, gdy beczka jest zalana do pełna, a poziom trunku w beczce uzupełniany w trakcie leżakowania.

Ile razy można użyć tej samej beczki?

Beczka doskonale oddaje smak do 3-4 zalań, po tym czasie efekt beczki słabnie, czas oczekiwania się wydłuża, efekt smaku i koloru jest mniejszy.

Beczkę można “odświeżyć”. czyli rozłożyć, zdrapać wierzchnią warstwę drewna (5 – 6 mm) i wypalić ponownie. Beczkę używaną można odsprzedać, co pozwoli na częściowy zwrot inwestycji.

Na czym polega opalanie beczki z zewnątrz?

Opalanie beczki z zewnątrz ma na celu nadanie jej wyglądu starej beczki. Jest to efekt tylko i wyłącznie wizualny i nie ma wpływu na smak przechowywanego w środku alkoholu.

Jaka jest grubość klepki?

Klepka w produkowanych przez nas beczkach ma zawsze jednakową grubość. Dla beczek małych jest to 27 mm. Dla beczek dużych grubość klepki jest zależna od rozmiaru.

Jest to dla beczki:

  • 225 l.: 32 mm,
  • 300 l.: 35 mm,
  • 500 l.: 44 mm.

Beczka lakierowana czy bez lakieru?

Lakier może być zastosowany na życzenie klienta. Lakier chroni przed zabrudzeniami, daje elegancki połysk przy odpowiednim świetle (dobry pomysł na stół weselny lub jako ozdoba baru).

Dużo mówi się o tym, że lakier potrafi zepsuć smak lub zapach alkoholu (wsiąka w drewno i psuje smak trunku).

Nie mieliśmy takich przypadków.

Z naszego doświadczenia wynika, że lakier dobrze sprawdza się przy leżakowaniu destylatów. Warstwa lakieru wpływa na proces utleniania się trunku w beczce (spowalnia go) i dodatkowo uszczelnia beczkę.

Lakier może być też z powodzeniem stosowany do beczek na kapustę. Nadaje beczkom atrakcyjnego wyglądu przez wiele lat.

Lakierowania nie stosujemy do leżakowania win! Do wina produkujemy wyłącznie beczki bez lakieru.

Czy beczki są woskowane?

Beczki z innego drewna, niż dąb, są woskowane od środka, nie ma to wpływu na smak leżakowanego alkoholu.

Woskowanie zabezpiecza drewna owocowe przed przesiąkaniem, są to drewna stosunkowo miękkie.

Nie woskujemy beczek z zewnątrz.